Czym charakteryzuje się olej wytwarzany z orzechów laskowych?

Zdecydowana większość ludzi nabywa w markecie oleje rzepakowe albo słonecznikowe. Tymczasem na rynku istnieją również w większym stopniu „egzotyczne” oleje, dla przykładu z orzechów laskowych, włoskich czy też oleje krokoszowe, z awokado lub konopne.

drewno

Autor: Tim Parkinson
Źródło: http://www.flickr.com
Są one o wiele bardziej kosztowne, jednak naprawdę warto po nie sięgać ze względu na ich niezwykle korzystne cechy zdrowotne. Jeżeli nie masz pewności, jaki olej jest najbardziej zdrowy, to warto mieć świadomość, że najlepsze są te tłoczone na zimno oraz otrzymywane za pomocą wyciskania mechanicznego roślin oleistych. Przykładowo niezwykle znany olej z oliwek, soi i rzepaku jest zdrowy, lecz trzeba mieć świadomość tego, że występują także oleje z orzechów, konopi czy nawet z nasion śliwek. Posiadają one wysoką wartość odżywczą oraz naturalnie wysoką jakość. Z drugiej strony są one jednak nie za bardzo wytrzymałe na przechowywanie.
Wszyscy prawidłowo rozumiemy atuty zapewniane przez oleje. Są one w stanie dawać nie tylko niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, lecz mogłyby również dostarczać witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Następną ważną kwestią jest to, że istnieją w olejach tzw. przeciwutleniacze, które przeciwdziałają procesom starzenia. Przykładowo jeżeli zainteresował Cię olej z orzechów laskowych, to należy mieć świadomość, że jest on uzyskiwany przez tłoczenie na zimno. Jego cechą charakterystyczną jest to, że ma on delikatny oraz orzechowy smak. Jeśli chodzi o jego kolor, to jest to barwa żółto-złota. Taki olej może być wykorzystywany jako dodatek do ciast, deserów czy jako składnik dressingu.

Ciekawy materiał? Jeżeli masz takie przekonanie, to równie absorbujące treści znajdziesz również we wpisie (https://neofence.pl/product-category/akcesoria-aluminiowe-plastikowe-i-stalowe/), który jest tutaj!

Jeżeli chodzi o inne w mniejszym stopniu klasyczne oleje, to są także tego typu wytwarzane z orzeszków arachidowych, zatem ziemnych.

Jest również olej z awokado, olej cedrowy, olej sezamowy czy kokosowy. W najlepszych sklepach kupimy także olej z winogron czy nawet olej śliwkowy. Ten śliwkowy nie posiada jednak koloru fioletowego, ale jaskrawy złoto-żółty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*